Stevia je celo bolj sladka od sladkorja

Sladkor ljudje poznamo že zelo dolgo. Glede na to, kako veliki nasadi sladkornega trsa obstajajo in kako zelo nezahteven je sladkorni trs za rast, ni nič čudnega, da je sladkor postal tudi cenovno dostopen za velik del prebivalstva po svetu.

Vendar pa se šele zadnja leta bolj naglas razpravlja o tem, kako zelo nezdrav in škodljiv je navaden, namizni beli sladkor, zato lahko rečemo, da se bo njegova potrošnja prej ali slej tudi zmanjšala. Kaj pa ga bo nadomestilo? Na primer stevia je eden od najboljših kandidatov. Sicer stevia ni edini izdelek, ki lahko nadomesti navadni beli sladkor, vendar pa je njegova največja prednost ravno v tem, da je mnogo, mnogo bolj sladek kot navadni sladkor, kar pomeni, da je potrebujemo za enako sladkost bistveno manj.

Stevia je kar 300- krat slajša od sladkorja

Veste, kako malo se je potem porabi, če želite imeti enako sladkost? Ja, res čisto malo, zato tudi ne moremo reči, da je draga. Hkrati pa še to, kljub temu, da je stevia tako sladka, pa to ne pomeni, da je za telo kaj bolj škodljiva, še zdaleč ne in še več, celo zdravilna je.

Edino, kar pa je res, pa je to, da stevia povzroča malo grenčice po zaužitju. Najprej pride v usta tisti sladek okus, nato pa malo bolj grenak. V kolikor je ta grenčica bolj izrazita, potem žal niste kupili čiste stevie. Razlog je v tem, da ji potem dodajo druge sestavine in to celo v takem razmerju lahko, da na koncu stevia še zdaleč ni prevladujoča, saj jo lahko v najslabšem primeru ostane le še 3 % in v tem primeru lahko povsem pozabite na to, da boste jedli zdrav sladkor.

Resnično morate paziti, da je stevia, ki jo kupujete čisto naravna, brez kakšnih dodatkov in podobnega, saj si le tako lahko kupite zdrav sladkor.