Kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor?

Tudi če ste najbolj kompetenten kandidat, dober CV in prepričljivo spremno pismo še nista garancija, da boste dobili službo. Vaš potencialni delodajalec bo na zaposlitvenem razgovoru ocenjeval vašo celostno reprezentacijo in iskal lastnosti (koristi), zaradi katerih boste v njegovem podjetju postali nepogrešljivi.
Povedano drugače: kljub tem da ste dobri, če ne najboljši, se morate dobro prodati in zaposlitev bo vaša.
Nič ne skrbite, če niste dober tržnik. Lahko se samo držite preprostega recepta, ki smo ga pripravili za vas:

  1. Podjetje najprej preverite na internetu

Je to sploh potrebno bolj podrobno razložiti? Verjamemo, da ste prvo poizvedbo za podjetjem opravili že preden ste sploh poslali prošnjo za zaposlitev, a tokrat bodite bolj natančni. Poskušajte najti čim več informacij o podjetju; je to manjše ali večje podjetje, koliko časa že obstajajo na trgu, kaj so njihovi cilji, na kakšen trg se orientirajo, kdo je njihova ciljna publika?

  1. Vnaprej si pripravite odgovore

To ne pomeni, da se morate zdaj na pamet učiti odgovore, temveč da po tiho premislite o dosedanjih izkušnjah, ki jih morate obvezno izpostaviti ter premislite o tem, katere osebne lastnosti bi radi poudarili, saj veste, da se popolnoma skladajo s profilom osebe, ki jo iščejo.

  1. Ne bojte se postaviti dodatnih vprašanj.

Ker ste dobro preštudirali podjetje, se vam je gotovo pojavila kopica vprašanj. Bodite dovolj samozavestni in si upajte vprašati vse, kar vas zanima. Na tak način boste tudi delodajalcu dokazali, da poznate podjetje in ste seznanjeni z delovnim mestom.

  1. Bodite primerno urejeni in oblečeni.

Obleka naredi človeka! Na zaposlitveni razgovor se odpravite oblečeni tako, kot od vas zahteva bodoče delovno mesto. Če je to bolj formalno, prilagodite temu celotni videz in obratno. V nobenem primeru ne pretiravajte z ličili, nakitom in močnimi parfumi. Naj bo zmernost vaše vodilo.

  1. Ne pozabite na samozavest!

Pred delodajalca stopite pogumno in samozavestno. Nikar ne pozabite na stisk roke in nasmešek!

moja-zaposlitevLahko ste najbolj izkušeni in imate najboljše reference, a če nastopa ne boste dodelali, bo zaposlitev dodeljena nekomu, ki je opravil domačo nalogo!