Kako zadovoljni ste z vašo službo

Tudi če imate redno službo, še ne pomeni, da ste zaradi nje srečni. Delo, ki ga opravljate (ali pa ga želite opravljati), vas mora izpopolnjevati na osebni in poklicni ravni, predvsem pa vam mora nuditi finančno in socialno varnost, saj je to tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj sploh hodimo v službo.
Če bi lahko, bi vsi ležali na sanjski plaži z možgani na off (in čivavo na straži)! Pa žal ne gre tako.
Je morda čas, da začnete z iskanjem nove zaposlitve? Preverite spodnja vprašanja in si nanje iskreno dogovorite.

Mi moje delo predstavlja izziv?

Je vaše delo enolično in suhoparno, je dan enak dnevu? Če ste odgovorili pritrdilno, a vas to ne obremenjuje, je potem vse v redu. Mnogi so zadovoljni z rutinskim delom, ker jim to predstavlja stabilnost in posledično tudi varnost.
Če ta rutina iz vas črpa energijo,kreativnost in imate občutek, da stagnirate, je čas, da začnete spremljati zaposlitvene oglase. Ambiciozni posamezniki, ki si vedno želite več, potrebujete delo, ki je dinamično, razgibano ter vam nenehno nudi nove možnosti za dokazovanje.

Ali mi moje delo nudi možnost napredovanja?

To vprašanje se neposredno povezuje s prejšnjim: če imate visokoleteče cilje nujno potrebujete delo, ki vam bo omogočalo nenehne izzive in napredovanja. V nasprotnem primeru lahko zapadete v apatijo, ki vas bo prevzela tudi na osebni ravni.

mi-moje-delo-predstavlja-izzivKako moje delo vpliva na moje življenje?

Ste v prostem času pogosto razdraženi, nejevoljni in čutite pritisk v prsih? To so pogosti simptomi vseh tistih, ki stresno delo nosite s sabo domov. Zoprn šef, nerazumevajoči sodelavci in nenehna bitka s časom bodo te simptome še dodatno okrepile. Ko začutite, da vas ima služba pod kontrolo tudi izven delovnega časa, je čas za spremembe. Nepreklicno!
Odpoved je vedno skrajni primer, najprej poskušajte zadeve rešiti s pogovorom, predvsem pa potegnite jasno črto med službo in življenjem izven službe. Verjemite, nobena služba ni vredna vašega zdravja in nobena plača tega ne odtehta.

Mi moje delo nudi finančno in socialno varnost?

Vse več je delovnih mest, ki izkoriščajo socialno stisko. Pravno neosnovane pogodbe, plačilo izključno po učinku in velika neplačilna disciplina so postale odraz trenutne situacije, ki ni ravno blesteča. Če ste se tudi sami našli na enem izmed takih delovnih mest, ne oklevajte, ampak takoj prenehajte z delovnim razmerjem. Taka »zaposlitev« namreč nima nobenega pozitivnega vpliva na vaše življenje, sploh pa vam ne nudi nikakršne socialne in finančne opore, ki naj bi bila osnova vsake zaposlitve.

Če je situacija zelo resna, premislite tudi o prijavi na delovno inšpekcijo.

Ste se našli v katerem izmed odgovorov? Potem je čas, da spremenite situacijo. Preden odvihrate k šefu z vašo odpovedjo premislite, kaj če lahko sprva kaj spremenite pri sebi:

  • Za začetek pustite delo v službi in ga ne nosite s sabo domov
  • Poiščite alternative, ki bi lahko dopolnile manko, ki ga čutite zaradi nezmožnosti napredovanja. Služba ni vse!
  • Namenite več poudarka hobijem, prijateljem in družini in se začnite zavedati življenja »po službi«

Tudi če ste bili pred leti še navdušeni nad vašo zaposlitvijo, si zdaj odločitve nikar ne očitajte. Ni se spremenila služba, spremenili ste se vi! Če menite, da bi sprememba službe pozitivno vplivala na vaše življenje, pogumno sprejmite izziv!