Kako se uspešno pripraviti na iskanje zaposlitve?

Iskanje zaposlitve je danes za marsikoga postalo skoraj »redna« služba. Če želite biti pri tem uspešni in čim manj časa preživeti registrirani na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba, se morate iskanja lotiti s polno paro, biti dejavni na različnih kanalih, ki ponujajo prosta delovna mesta in se aktivno povezati s potencialnimi delodajalci. Jasno si določite cilje in sipripravite uspešno strategijo. Brez te ne gre več!

Nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali pot do zaposlitve:

 

1.) Pripravite si CV, ki bo izstopal in mu obvezno priložite spremno pismo.

Pošiljanje življenjepisov je zastarelo, sploh takih, ki se začnejo z: »Rodil/a sem se…«.
Tega nihče več ne bere! Ko delodajalec objavi oglas za prosto delovno mesto, prejme na stotine prošenj. Tudi več 1000, če je delovno mesto zanimivo. Ko je vaš življenjepis le še eden izmed mnogih, boste ostali spregledani.
Rešitev: na spletu pobrskajte za sodobnimi oblikami in izstopajočim dizajnom, v CV-ju pa kratko in jedrnato poudarite vaše dosedanje izkušnje.
Nikar ne pozabite na spremno pismo. To je tisto, ki vas bo na koncu »prodalo«!

2.) CV in spremna pisma prilagajajte potrebam prostega delovnega mesta

Ste si pripravili CV in spremno pismo, ki ga zdaj masovno pošiljate okoli? Napaka! Nikar se ne čudite, da ne prejmete nobenega odgovora, saj ste spet samo eden izmed mnogih.
Rešitev: možnost za zaposlitev bo veliko bolj uspešna, če boste CV in spremno pismo prilagodili glede na potrebe delovnega mesta in delodajalca.

3.) Vzpostavite komunikacijo

Poslovite se od suhoparnih prošenj za delo, ampak bodite drugačni; že pri samem pisanju vzpostavite komunikacijo z vašim bodočim delodajalcem. Bodite kreativni in drugačni, upajte si tvegati, saj se vam lahko samo pozitivno obrestuje.
Rešitev: Nagovorite bodočega delodajalca z imenom in priimkom in izpostavite lastnosti, ki jih cenite v njegovem podjetju.
In ker ste naveličani čakati na odgovore delodajalcev, ki nikoli ne prispejo, vzemite telefon v roke in jih pokličite. Verjemite, če boste upoštevali vsaj nekaj od naštetih nasvetov, boste zaposlitev dobili bistveno hitreje!

iskanje-zaposlitve