Duševno zdravje in psihoterapija

Da je duševno zdravje izjemnega pomena za kakovost našega življenja, je seveda vsem že dobro znano. Vendar pa na duševno zdravje vpliva mnogokatera izkušnja, ki nas spremlja ali pa se le zgodi. Na nas lahko pusti kratkotrajno ali dolgotrajne posledice. In takrat lahko naše duševno zdravje poslabša. Zato se trudimo na različne načine doseči tudi dobre rezultate. Med njimi je tudi zagotovo psihoterapija, ki je pravzaprav, zaradi svojih prednosti postala zelo priljubljen način stabiliziranja duševnega stanja in zdravja. Psihoterapevt pa je postal ali postala oseba, na katero se spomnimo vsakič, ko se počutimo izgubljene.

Tudi, če morda ne čutimo potreb ali poslabšanega duševnega zdravja, je lahko psihoterapija prisotna v našem življenju, kar tako. Psihoterapevt pa nam predstavlja nekoga, s katerim se lahko popolnoma odkrito in iskreno pogovarjamo, brez kakršnihkoli zadržkov. Ljudje seveda to potrebujemo in velikokrat (čeprav imamo okrog sebe prijatelje in druge ljudi) pogrešamo prav to.

Še nedolgo nazaj je morda veljalo prepričanje, da če nam je potreben psihoterapevt ali psihoterapija, enostavno »nismo pri pravi«, pa vendar temu ni tako. Danes je ta zelo priljubljen način reševanja raznih stisk, tudi tegob in »najde« marsikaterega posameznika ali posameznico. Takrat, ko se počutimo najbolj ujete, izgubljene, brez smisla, prevzamemo tveganje za lastno poslabšanje zdravja in se odločimo za takojšnje ukrepanje. Seveda je najbolje in najbolj smiselno, da se odločimo za strokovno pomoč. Kar pa je psihoterapija in temu primeren psihoterapevt, ki se bo prilagodil našim potrebam.

Psihoterapevt bo že na podlagi pogovora z nami znal presoditi naše stanje, morda ne takoj pri prvem obisku, pa vendar bo. Tako bo predlagal tudi, katera psihoterapija bo najustreznejša za nas. Seveda je najbolj nujno odkriti vzrok naših težav in šele takrat lahko pristopimo k reševanju težav celovito. To je najboljši, najhitrejši in pravzaprav najučinkovitejši način za vzpostavljanje ponovnega ravnovesja v duševnem zdravju.