Komplet sklopke

Sklopka je pomemben sistem v vozilih opremljenih z ročnimi ali avtomatskimi menjalniki. Njeni glavni nameni so opraviti prenos navora, zagotovitev gladkega prestavljanja, zmanjšanje torzijskih vibracij. Delovanje večine sklopk temelji na silah trenja. Sklopka omogoča postopno aktivacijo moči motorja, ko se avtomobil v začetku spelje, prekine prenos moči pri prestavljanju in ustavi zakasnitev motorja, ko se vozilo ustavlja. Ko je sklopka popolnoma aktivirana (pedal sklopke popolnoma dvignjen) to prenaša moč od motorja do menjalnika, kar ustvarja pogon na kolesa. Ko je sklopka deaktivirana (pedal sklopke popolnoma spuščen) to ustavi prenos moči od motorja do menjalnika, kar omogoča motorju, da deluje brez ustvarjanja pogona na kolesa.

Na koncu načrtovanega obdobja zamenjave ali po pojavu znakov okvare, kot so težave s prestavljanjem, nenavadni zvoki iz menjalnika in drugo, je potrebno zamenjati elemente sklopke. Veliko spletnih trgovin nudi komplete sklopk, ki običajno vključujejo pokrov sklopke, lamelo sklopke in izklopni ležaj. V primeru hujše poškodbe, ki je lahko pogosto posledica agresivne in nemarne vožnje, je morda potrebno zamenjati vztrajnik.

Nekateri proizvajalci ponujajo razširjene komplete sklopke, ki imajo single/dual mass vztrajnik in valj sklopke. Lastnik avtomobila lahko ugotovi, kateri dal natančno je potrebno zamenjati, vendar priporočamo obisk servisne delavnice, kjer lahko strokovnjaki ocenijo stanje sklopke, razstavijo enoto in zamenjajo obrabljene dele z novimi. Ne glede na to, kateri komplet ali posamezni del boste naročili, vedno izberite dokazane proizvajalce, ki nudijo zanesljive visoko kakovostne izdelke Rezervniavtodeli24.si.