Razstavljanje domačih umetnin

Vsak stanovanjski prostor lahko oplemenitimo s kakšno posrečeno umetnino, lahko pa tudi doma ustvarimo pravo galerijo umetniških del. Ne glede na to, ali smo ljubitelji umetnosti ali pa iščemo le piko na i dekoraciji urejenega bivalnega okolja, bo lepa slika odlično orodje za naš namen. A le, če jo primerno pripravimo na to vlogo – ni namreč dovolj, da imamo zgolj sliko, moramo jo znati učinkovito predstaviti.

Okvirjanje slik

Najboljša možnost za razstavljanje domačih umetnin je seveda ta, da jih spravimo v okvir. Pri tej opciji kakšnih posebnih zadržkov pravzaprav ni, tudi stroški so lahko povsem minimalni. Odvisno seveda, za kakšen postopek in kakšne izdelke se odločimo. Profesionalno okvirjanje bo vsekakor zahtevalo tudi nekaj denarja, še posebej, če naročimo izdelavo okvira po naročilu. Za nameček so na voljo tudi precej razkošni in bogato okrašeni izdelki, ki bistveno povečajo tudi estetsko vrednost same umetnine, a seveda zahtevajo nekoliko višjo začetno investicijo.

Povsem sprejemljivo pa je domače umetnine umestiti v čisto minimalističen okvir – lahko je to le ozek pas v čisti beli ali črni barvi, lahko pa že z minimalnim trudom dosežemo tudi drugačne učinke. V vsakem primeru imamo na voljo opcije, ki se izkažejo za učinkovite in posrečene.

Ne gre le za dopolnitev estetske podobe umetnine. Okvirjanje slik ima tudi pomembno funkcionalno nalogo, seveda predvsem to, da sliko sploh lahko obesimo na steno. Običajno ima okvir nameščen tudi kavelj za obešanje, kar omogoča poljubno namestitev na steno in enostavno razstavljanje domačih umetnin. Poleg tega okvirjanje služi še zaščiti slike, najbolj neposredno preprečuje trganje in druge poškodbe, predvsem po robovih, nadalje pa lahko na ta način vsebino zaščitimo tudi pred UV sevanjem, vlago in drugimi bolj problematičnimi grožnjami. V tem primeru je pomembno, da premišljeno izberemo pravi okvir oziroma se odločimo kar za profesionalno izdelavo izdelka po meri, še posebej za kakšne bolj dragocene umetnine.