Kdaj je treba ultrazvok rame sploh narediti in zakaj?

Kot vsak ultrazvok je tudi ultrazvok rame treba narediti čim prej, ko opazimo nenehne bolečine v tem delu telesa. Ultrazvok rame je po izvedbi zelo preprost in popolnoma neboleč proces, ki ga lahko bolnik opravi preko zdravstvenega doma ali pa si le-tega zagotovi samoplačniško (v primeru, da mu daljše čakalne dobe ne ustrezajo). V temle članku pa si bomo pogledali tudi, zakaj je ultrazvok rame sploh treba narediti, ko se bolečine pojavijo.

Zakaj in kdaj na ultrazvok rame?

Ultrazvok rame lahko pomaga pri odkrivanju, razloga za bolečino, hkrati pa pomaga, da nam zdravnik predpiše primerno zdravljenje. Način zdravljenja pa je jasno odvisen od tega, zakaj nas rama sploh boli.

Jasno je torej, da moramo na ultrazvok rame, ko čutimo kakršnekoli bolečine v ramah, ki trajajo več kot le nekaj dni. Prav tako pa je dobro na ultrazvok rame iti, če smo opazili, da nam je sklep otekel ali pa, da je iz neznanega razloga gibljivost enega, drugega ali celo obeh ramen, postalo bolj omejeno. Razlog, zakaj je pametno, da se v takih primerih naredi ultrazvok rame, je predvsem ta, da se čim prej odkrije, zakaj so se tovrstne neprijetnosti zgodile in seveda, kaj storiti, da jih odpravimo. Sam ultrazvok rame namreč pokaže celotno strukturo mišic, njenih kit in ne nazadnje tudi strukturo obsklepnih vezi. Ultrazvok pa bo tudi pokazal, kako zdrave so te strukture in pa, kje točno se vidijo vnetja (če so seveda le-ta prisotna). Po končanem pregledu pa lahko s pomočjo rezultatov, ki jih pokaže ultrazvok, zdravnik lažje odloči, kako pravzaprav sploh začeti oziroma nadaljevati zdravljenje tega uda.

Posledice neopravljenega pregleda

Če ultrazvoka ne naredimo, lahko tvegamo še večje in morda celo kronične bolečine, saj vsi vemo, da bolečine redkokdaj izginejo kar same po sebi. Lahko pa je tudi slabše, lahko namreč tudi bolezen tako napreduje, da je ogroženo že tudi zdravje.