Depilacija na Kleopatrin način

depilacijaDekleta že zgodaj izvedo, kaj je depilacija. O tem jih poučijo bodisi mame bodisi zanjo izvedo v šoli. O depilaciji pišejo znane revije. Slednje so polne nasvetov, kdaj začeti in kako. Katera vrsta depilacije je najboljša za določeno področje. Obstaja več načinov ali pripomočkov. Najverjetneje je najpreprostejša depilacija prav britje. Pri tem potrebujete le britvico in ustrezno peno. S pomočjo te rezilo gladko drsi po nogah in pod pazduho. Druga depilacija je voskanje. Tega se nekateri izogibajo, saj je lahko boleče. S pomočjo voska so depilirani predeli gladki do tri tedne. Obstaja tudi depilacija s sladkorjem, ki naj bi bila prijaznejša. Takšno naj bi uporabljala sama Kleopatra.

Depilacija prisotna skozi zgodovino

Znana egipčanska kraljica je znana po svojih lepotnih ritualih. Kopala se je v mleku, da bi bila njena koža čim mehkejša. Egipčani pa so znani tudi po tem, da so odstranjevali svoje dlake. Pravzaprav naj bi izvajali depilacijo celotnega telesa. To so storili s pomočjo pincete iz školjk, voska na osnovi sladkorja in čebeljega. V rimskih časih je gladkost telesa pomenila znak pripadnosti višjemu sloju. Že takrat se je depilacija izvajala z britvicami, pincetami in kremami. Kreme za takšen namen so na voljo še danes. Takšna depilacija je sicer trajna, če se poleg prišteje čiščenje po njej. Je neboleča in koža ostane brez ureznin.

Depilacija dokazana z znanimi slikami

Včasih so odstranjevali tudi dlake na intimnih predelih. Navsezadnje o tem priča tudi umetnost. Na znanih slikah ni ne duha ne sluha o poraščenosti z izjemo las in obrvi. V srednjem veku je bilo nekaj časa moderna depilacija obrvi in las na čelu. Takratni lepotni trend je namreč narekoval čim višje čelo. Ženske so bile pri tem zelo iznajdljive. Uporabljale so orehovo olje ali trakove, namočene v amonijaku in kisu. Za prvo sestavino so se lahko zahvalile hišnim ljubljenkam, mačkam. V poznem 18. stoletju je francoski brivec izdelal prvo ravno britvico za moške. To so potem uporabljale tudi ženske.