Varjenje s kemično obliko energije

Eden od postopkov varjenja, pri katerem se uporablja kemična oblika energije, se imenuje plamensko varjenje. Pri tej obliki varjenja se pridobiva toploto, ki je potrebna pri varjenju, s pomočjo kemične energije, slednja pa nastane zaradi kemičnih reakcij. Drugo ime za varjenje, ki je plamensko, je avtogeno spajanje. Pri takšnem varjenju toploto daje plin, ki zgoreva s kisikom. Plin se pri varjenju dovaja ali iz jeklenke ali kar iz plinovoda. Mešanica čistega kisika in drugih plinov razvijejo plamen, ki se uporablja pri varjenju. Pri tej obliki varjenja se lahko spaja z dodajanjem materiala. Plamen v obliki loka pri tej obliki varjenja stali kovinski material in nato staljeno kovino ščiti pred oksidacijo.

Varjenje z različno mešanico plinov

Ko plamen stopi kovinski material, ki ga varilec segreva s plamenom, nastane talilna kopel. Ta se z ohlajanjem strdi in nastane zvar. Zvar je zvarjeno mesto s snovjo, ki se je ob varjenju pretalila. Najpogosteje se za plamensko varjenje uporablja mešanica s plinom, imenovanim acetilen. Pri plamenskem varjenju je tako kot pri vseh drugih postopkih varjenja potrebna ustrezna oprema za varjenje. Jeklenka za dovajanje plina, da lahko nastane plamen, cevi za dovod plina, gorilnik, elektroda za spajanje in seveda predmet, ki se vari. Najprej je treba pravilno namestiti predmet, ki se vari ali varjenec.

Varjenje z nevtralno obliko plamena

Nato je treba pravilno priklopiti cevi za plin na jeklenke in drugi konec še na gorilnik, ki se uporablja za varjenje. Takšna oblika varjenja je nekoliko bolj kompleksna. Pred varjenjem je treba določiti, kakšna bo oblika plina, ki se bo uporabljal kot vir toplote. Plin, ki se uporablja pri plamenskem varjenju, je lahko ali nevtralen, ali oksidativen, ali reduktiven. Vsaka od teh oblik plina se uporablja za varjenje različnih materialov. Za spajanje nelegiranega jekla, ki ima nizko vsebnost ogljika in baker, za tako imenovano lotanje, to je spajanje kovinskih delov z lotom ali zlitino za spajanje kovinskih delov, se uporablja nevtralni plamen.