Če potrebujete ultrazvok, se o tem prej dobro posvetujte!

Če menite, da potrebujete ultrazvok, se o tem najprej posvetujte s svojim zdravnikom. Namreč, kot verjetno vsi vemo, ultrazvok lahko sicer pokaže, ali so v telesu nastale take ali drugačne nepravilnosti, a zaradi zdravstvenih razlogov, moramo najprej vedeti, kje sploh iskati. Tako kot je lahko vsake stvari preveč, je tudi ultrazvok lahko na dolgi rok škodljiv, če se ga redno poslužujemo. Zato pa je pametno, da ultrazvok opravimo zgolj le na tistem mestu telesa, kjer ga zares potrebujemo. Kakšne ultrazvoke lahko dobimo, pa si bomo pogledali v nadaljevanju tegale članka.

Katere dele telesa lahko z ultrazvoki zdravniki sploh pregledajo?

Kot smo že povedali, je dobro, da se vedno s svojim zdravnikom posvetujemo, če potrebujemo ultrazvok in seveda, kje. Namreč, včasih se zgodi, da ljudje kar redno hodijo na tovrstne preglede, in to brez, da bi imeli neke trdne podlage oziroma mnenja zdravnika, da le-tega sploh potrebujejo. Seveda, pa ne pravimo, da ultrazvok ni primeren način pregleda. Je vsekakor koristen, sploh pa so zasebne ambulante primerne, ko potrebujemo ultrazvok takoj, ali pa si želimo mimo dolge čakalne vrste. No, take ambulante so jasno samoplačniške, kar pomeni, da bomo morali za vsak pregled tudi plačati. Pregledi, ki so nam na voljo pa so naslednji.

Ultrazvočno lahko pregledamo svoje, otrokovo in celo fetalno srce (srce nerojenega otroka). Zelo pogosti so tudi ultrazvočni pregledi ožilja, trebuha, sklepov in mišic, ter seveda ultrazvoki dojk ter mod. Popolnoma pa moramo biti prepričani, da ultrazvok dejansko potrebujemo in tudi kje, saj če gremo samoplačniško, saj le-ti niso ravno najcenejši. O samih cenah tukaj ne bomo govorili, saj se konec koncev te razlikujejo od ene do druge zasebne ambulante. Povemo pa lahko, da so cene različne tudi glede na to, kje želimo, da se ultrazvočni pregled tudi opravi.

Torej, čeprav lahko ultrazvočni pregled dobimo tudi brez napotnice zdravnika, se je z njim vseeno dobro najprej posvetovati. Prvič zaradi tega, ker čezmerno sevanje nikoli ni dobro. Drug razlog pa je, da lahko brez potrebe zapravimo veliko denarja in na koncu ne izvemo ničesar.