Posebne jedilne mize za posebne jedilnice

Jedilnica ni samo prostor, v katerem zajtrkujemo, kosimo in večerjamo, ampak je tudi prostor druženja s prijatelji, kramljanja z družinskimi člani in jutranjega prebiranja časopisa. Pomembno mesto v jedilnici ima jedilna miza, saj je osrednji objekt za družinsko kramljanje in pogostitev prijateljev. Jedilne mize so lahko narejene iz različnih materialov, so različnih barv, oblik, velikosti in dimenzij. Vedno priljubljene so lesene jedilne mize, pogoste so tudi kovinske jedilne mize, pa tudi mize s stekleno površino in z lesenimi ali kovinskimi nogami. Odločite se lahko za klasične ali moderne jedilne mize, kar je odvisno od sloga ostalega pohištva in opreme v vašem stanovanju. Mize za jedilnico so lahko izdelane serijsko ali po meri naročnika. Serijske je mogoče kupiti v pohištvenem salonu, unikatne pa se lahko naročijo pri podjetju, ki izdeluje pohištvo.

Oblike jedilnih miz

Jedilne mize so lahko zelo različnih oblik: pravokotne, okrogle, ovalne, kvadratne … Pri obliki jedilne mize je smiselno upoštevati velikost prostora, v katerem bo miza, ter razporeditev ostalega pohištva in opreme v jedilnici. Pravokotne jedilne mize so praktične, ker imajo veliko uporabno površino. Veliko prostora omogočajo tudi ovalne mize, pri katerih estetsko dovršene zaobljene linije preprečujejo udarce. Zato so ovalne mize zelo primerne za družine z majhnim otrokom. Zanje so primerne tudi okrogle mize, ki prav tako nimajo ostrih robov. Okrogle mize se zelo lepo podajo v mansarde in manjša stanovanja ter so primerne za par ali majhno družino.

Raztegljive jedilne mize

V pestri ponudbi jedilnih miz najrazličnejših oblik se lahko odločite tudi za raztegljive mize, pri katerih lahko spreminjate velikost mizne plošče. Raztegljiva jedilna miza je smiselna, če želite imeti v jedilnici mizo, ki jo lahko uporabljate za različne priložnosti. Tovrstno jedilno mizo lahko vsakodnevno uporabljate za družinske potrebe. Ob redkejših priložnostih, na primer ko v goste povabite prijatelje, znance, sorodnike, pa jo lahko raztegnete, okrog nje postavite dodatne stole in tako omogočite druženje povabljenih gostov.